Strony

sobota, 8 października 2016

Mój sposób na dynię ;>

Sezon dyniowy w pełni, a ponieważ to warzywo występuje u nas raczej sezonowo radzę dobrze wykorzystać ten czas ;-) Żeby wam w tym pomóc, postanowiłam podzielić się z wami w najbliższym czasie przepisami na zupę, pierwsze danie oraz deser. Wszystko z dyni oczywiście ;-)

Niestety dynia to twardy zawodnik. Dlatego w pierwszej kolejności podzielę się z wami tajemnicą jak ją zmiękczyć.


Należy pokroić dynię na mniejsze kawałki. Następnie usunąć pestki, ułożyć na brytfannie i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec do miękkości (zwykle ok. 30 minut). Wyjąć, poczekać aż przestygnie.

Teraz bardzo łatwo można oddzielić miąższ dyni od skórki przy pomocy łyżki lub odkroić skórkę nożem. Prawda, że proste?

Z taką wiedzą pozostaje wam tylko czekać z niecierpliwością na moje propozycje pysznych, zdrowych i niedrogich dań z dyni. Do zobaczenia! ;-)

1 komentarz:

  1. Patent skraca czas potrzebny do obróbki dyni kilkukrotnie. Sam stosuję od kiedy Kasia pokazała mi ten sposób i serdecznie polecam !

    OdpowiedzUsuń