Strony

czwartek, 1 marca 2018

Jaglane brownie ze słonym karmelem z daktyli i orzeszkami

To mocno czekoladowe, wilgotne w środku ciacho polane słonym karmelem z daktyli i posypane orzeszkami jest kolejnym dowodem na to, że z kaszy jaglanej da się zrobić dosłownie wszystko!;-) Co więcej, brownie jest zdrowe i bardzo sycące. Doskonale sprawdzi się więc nie tylko do kawy, ale też np. na drugie śniadanie lub do lunchboxu. Spróbujcie koniecznie!


Jaglane brownie ze słonym karmelem z daktyli i orzeszkami

Składniki:

Na ciasto:
- kasza jaglana - 1 szkl.
- daktyle suszone - 1/2 szkl.
- mleko - 1/2 szkl.
- ksylitol lub inne słodzidło - wg uznania
- kakao - 1/2 szkl.
- olej - 2 łyżki
- jaja - 2 szt.
- proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka

Na polewę:
- daktyle suszone - 200g
- mleko - ok. 1 szkl.
- sól morska - wg uznania

Dodatkowo:
- orzechy arachidowe niesolone nieprażone

Mleko podgrzać z daktylami. Pozostawić na ok. 1 godz., aż daktyle namiękną. Kaszę jaglaną ugotować, przestudzić. Przełożyć wszystkie składniki na masę do pojemnika, zmiksować na gładką masę. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w temp. 180 st. C.

Daktyle na polewę namoczyć w ciepłym mleku. Kiedy daktyle będę miękkie, odsączyć, jednak nie wylewać mleka. Daktyle zblenderować dodając mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dosolić według uznania. Wyłożyć masę na wystudzone ciasto. Posypać orzechami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz