Strony

czwartek, 15 września 2016

Pierś z kurczaka na kanapkę (i nie tylko)

Dzisiejsze danie zachwyca nie tylko smakiem, prostotą i szybkością przygotowania, ale także wielozadaniowością. Jednego dnia jadłam bowiem pierś na obiad, a później, po ostygnięciu, kroiłam ją w plastry na kanapkę. Dla mnie to świetny zamiennik nieapetycznych wędlin, jakie oferuje nam się w sklepach.

Pierś możecie przyprawić dowolnie, uwzględnijcie jednak wtedy szczyptę soli. Ja bowiem użyłam gotowej mieszanki przypraw, która już zawierała sól.


Pierś z kurczaka na kanapkę

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki przyprawy "gyros"
Piersi z kurczaka opłukać pod wodą, osuszyć. Włożyć do naczynia żaroodpornego, polać olejem i posypać przyprawą. Przykryć przykrywką bądź folią aluminiową i włożyć do lodówki na kilka godzin. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i, w razie potrzeby dopiec jeszcze 5 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz