Strony

poniedziałek, 10 października 2016

Kurczak w sosie dyniowo-pomidorowym

Dziś witam was kolejną propozycją na danie z dynią. Bez zbędnego gadania przedstawiam wam:

Kurczaka w sosie dyniowo-pomidorowym

Składniki na 6 porcji:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • ok. 500 g miąższu z upieczonej dyni
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 2 świeże pomidory
  • olej
  • przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, ostra papryka
Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Włożyć do miski, wlać olej i przyprawę do kurczaka, wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę, wrzucić do dużego garnka, zeszklić. Dodać kurczaka, smażyć ok. 10 minut. Dodać miąższ z dyni, zalać przecierem pomidorowym, gotować przez kolejne 10 minut. W razie potrzeby, dodać odrobinę wody. Pod koniec dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, zdjąć z ognia. Podawać z ryżem lub dowolną kaszą. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Smaczna, prosta, niespotykana potrawa, a co w moim przypadku ważne, idealna jako posiłek zabierany np. do pracy ;)

    OdpowiedzUsuń