Kurczaka w sosie dyniowo-pomidorowym
Składniki na 6 porcji:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- ok. 500 g miąższu z upieczonej dyni
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 2 świeże pomidory
- olej
- przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, ostra papryka
Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Włożyć do miski, wlać olej i przyprawę do kurczaka, wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę, wrzucić do dużego garnka, zeszklić. Dodać kurczaka, smażyć ok. 10 minut. Dodać miąższ z dyni, zalać przecierem pomidorowym, gotować przez kolejne 10 minut. W razie potrzeby, dodać odrobinę wody. Pod koniec dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, zdjąć z ognia. Podawać z ryżem lub dowolną kaszą. Smacznego!
Smaczna, prosta, niespotykana potrawa, a co w moim przypadku ważne, idealna jako posiłek zabierany np. do pracy ;)
OdpowiedzUsuń