Dziś dynia w kolejnej odsłonie- tym razem na słodko ;-) Muszę przyznać, że ja uwielbiam to wspaniałe warzywo (owoc?) w tej wersji. Co więcej, na pewno zgodzicie się ze mną, że ciasto wygląda bardzo efektownie? Wypiek zawiera tylko odrobinę cukru, ale zawsze możecie go zastąpić ksylitolem lub stewią, jeśli chcecie, żeby było jeszcze zdrowsze.
Efektowne ciasto z dyni
Składniki na 8 porcji:
- 1,5 szkl. mąki
- 12 dag masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
- sól
- 2 łyżki soku z cytryny
Nadzienie:
- 50 dag dyni
- 600 ml mleka
- 10 dag cukru
- 3 łyżki masła
- 3 jaja
- imbir
- cynamon
- szafran
Zimne masło posiekać z przesianą mąką. Dodać żółtko, po łyżce soku z cytryny i zimnej wody, cukier puder, szczyptę soli, szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, odłożyć na 30 min do lodówki. Miąższ dyni zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ja po prostu
upiekłam wcześniej dynię, a miąższ odcisnęłam), zalać 1/2 litra mleka, gotować ok 15 min. Miękką dynię osączyć, mocno odcisnąć w gazie. Dodać cukier, po 1/4 łyżeczki imbiru oraz cynamonu, szczyptę szafranu, wymieszać. Ucierając dodać jajka, masło i 100 ml mleka. Schłodzone ciasto rozwałkować. wyłożyć nim formę do tarty. Nałożyć nadzienie dyniowe, wyrównać. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz