niedziela, 23 października 2016

Ciasto z buraków i marchewki

Zawsze w chłodne, jesienne dni dopada mnie zwiększona ochota na słodycze. Jak sobie z tym poradzić? Przygotowywać zdrowe desery, których nie będziemy musieli sobie odmawiać! Do takich na pewno będzie należało ciasto z buraków i marchewki ;-)

Przepis na to cudo znalazłam w jakieś starej książce z przepisami i od razu przyciągnął on moją uwagę. No bo jak to, ciasto z warzyw? W trakcie przygotowywania, gdy tata zapytał mnie czy robię surówkę, zwątpiłam już totalnie, że coś z tego będzie. Tymczasem efekt końcowy okazał się zadziwający. Ciasto wyglądem bardzo przypomina brownie, jest wilgotne, smak buraka jest wyczuwalny, ale świetnie się komponuje z całością. Nie pozostaje mi więc nic innego jak zaprosić wszystkich łasuchów do przetestowania tego zdrowego deseru. Smacznego!




Ciasto z buraków i marchewki

Składniki:
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek miodu
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 szklanka buraków startych na tarce o grubych oczkach
  • 1 szklanka marchwi startej na tarce o grubych oczkach
  • Po 1/2 szklanki posiekanych orzechów i rodzynek
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 4 białka ubite na sztywną pianę
Żółtka ubić z miodem, olejem i aromatem. Dodać buraki i marchew, wymieszać. Dodać rodzynki i orzechy. Do masy warzywno-jajecznej wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę Dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki prostokątnej (o wymiarach 29cm na 33 cm)  wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manna i piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C  przez 1 godz. 15 min. Próbować patyczkiem. Wyjąć, pozostawić w blaszce do wystudzenia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz