środa, 14 grudnia 2016

Lunchbox: "Kaszotto po meksykańsku"

Kto choć trochę zna Kasię Jaglaną, na pewno słyszał o sztandarowym daniu z jej menu, a kto zna ją trochę lepiej, całkiem możliwe, że miał okazję go spróbować. Mowa tu o potrawie tajemniczo nazwanej "Kaszotto po meksykańsku". Niegdyś bardzo często pojawiało się ono w moim jadłospisie, zwłaszcza jeszcze w czasach,  kiedy nie jadłam mięsa. Teraz wzbogaciłam to danie w mielone, które całkiem nieźle komponuje się z całością, ale oczywiście wersja wegetariańska jest równie smaczna, zachęcam do spróbowania obu z nich.

Najczęściej do wykorzystania kaszotta używam kaszy jaglanej. W tym przypadku byłam pozbawiona tego, ubóstwianego przeze mnie, składnika i wykorzystałam kaszę jęczmienną, która również pasuje do całości, jednak niestety, trzeba ją gotować dłużej.

Kaszotto jest potrawą jednogarnkową, prostą w przygotowaniu. Jedyna trudność to pilnowanie, by kasza nie przywarła do dna. Danie łatwo można ze sobą spakować i zabrać na wynos, a następnie odgrzać w mikrofalówce. Kaszotto jest sycące i pełnowartoświowe, na pewno doda wam energii podczas długich godzin pracy bądź nauki ;-)

środa, 7 grudnia 2016

Jedzenie do pracy/szkoły na cały dzień

Witam was w samym środku tygodnia! Dziś mam dla was specjalne zadanie. Na pewno nie będziecie musieli się długo główkować.

Zadanie 1
Większą część dnia spędzasz w pracy, szkole lub uczelni. Nie masz możliwości przygotowania sobie posiłku. Co wtedy robisz?
Odp. A: Nie jem nic przez cały ten czas.
Odp. B: Kupuję pączka i colę w czasie przerwy, na krótki czas zaspokaja to mój głód.
Odp. C: Jem na stołówce schabowego z frytkami smażonymi na tygodniowym oleju.
Odp. D: Przygotowuję dzień wcześniej szybkie, zdrowe i pyszne jedzenie, które dostarcza mi energii do pracy.

Znacie prawidłową odpowiedź? Jeśli nie jesteście pewni to już spieszę wam z pomocą... Co tydzień w każdą środę będę zamieszczała pomysły na smakowite jedzenie, które jest szybkie w przygotowaniu, łatwo można je zapakować i zabrać ze sobą np. do pracy bądź na uczelnię. Mam nadzieję, że zainspiruje was to do zdrowego odżywiania nie tylko w domu ;-) To co, zaznaczacie odpowiedź D czy chcecie nadal jeść byle co?

sobota, 3 grudnia 2016

Jak przygotować zdrowe i smaczne muffinki?

Przyznaję, mam ogromną słabość do słodkości. W przeszłości zdarzało mi się wykluczać słodycze na jakiś czas, po czym rzucać się na nie ze zdwojoną siłą. Trwałam w tym błędnym kole, aż odkryłam, że wcale nie należy rezygnować ze smaku słodkiego, a z samego cukru! Mam tu na myśli nie tylko popularny cukier stołowy, czyli sacharozę, ale też syrop glukozowo-fruktozowy, karmel, syrop klonowy, syrop z agawy itp.

Dlatego dziś dzielę się z wami przepisami na dwa rodzaje pysznych, zdrowych, słodkich lecz bezcukrowych muffinek! Z powodzeniem możecie zajadać je na drugie śniadanie, do kawy, a nawet zamiast płatków owsianych, na śniadanie. Przygotowanie pierwszych muffinek zajęło mi krótką chwilę, a tych drugich jeszcze krótszą, bo poszłam na łatwiznę i nie mieszałam osobno suchych składników. Smacznego!



czwartek, 1 grudnia 2016

Szybka i smaczna pasta z awokado

Pasta z awokado, zwana inaczej guacamole, oryginalnie używana jest jako salsa do nachos, ale świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek lub dip do warzyw. Ja jadłam ją również jako dodatek do kaszy z warzywami w moim lunchboxie, byłą świetnym urozmaiceniem tej prostej potrawy. Dla mnie to najlepszy pomysł na awokado, które samo jest dosyć mdłe w smaku.

Dodatki do pasty mogą być różne, często używa się świeżego pomidora, ja wybrałam opcję z suszonych, którego uwielbiam i mogłabym jeść do wszystkiego.

środa, 23 listopada 2016

Jak szybko i skutecznie obrać granat?

Czy kiedykolwiek mieliście problem z dobraniem się do smakowitych pestek granatu? Czy sok z tego owocu, mający niezwykle cenne właściwości, marnował się przy obieraniu, pryskając na wszystko dookoła, w tym waszą twarz, gdzie mieszał się z łzami bezsilności? Jeśli kiedykolwiek spotkała was taka sytuacja (lub nieco mniej dramatyczna, ale podobna) to znaczy, że nie obieraliście granatu w poprawny sposób. By dowiedzieć się jak to zrobić poprawnie, koniecznie przeczytajcie ten wpis, gdzie wszystko macie wyjaśnione krok po kroku ;-)


sobota, 19 listopada 2016

Sakiewki z piersi kurczaka na dwa sposoby

Pierś z kurczaka często gości na moim "stole"*. Jest niedroga, szybka w przygotowaniu, niskokaloryczna i można ją przygotować na wiele sposobów. Dziś dwa z nich, z pozoru podobne, jednak smakujące zupełnie inaczej- sakiewki z piersi kurczaka z jarmużem, mozzarellą i suszonymi pomidorami oraz z pieczarkami i żółtym serem. Zaletą tego dania jest to, że jako farsz możecie wykorzystać właściwie wszystko na co macie ochotę. W moim przypadku są to zwykle produkty, które mam akurat na zbyciu. W ten właśnie sposób powstały poniższe dania :-) Jeśli więc nie macie jeszcze pomysłu co przygotować na niedzielny obiad, zachęcam do wypróbowania któregoś z nich.

Z jarmużem:

środa, 16 listopada 2016

Zupa z soczewicy ojca Szustaka

Ostatnio jesienna chandra dość mocno dała mi się we znaki. Na szczęście wracam już do sił i do pracy posilona przepyszną, sycącą zupą nazwaną roboczo "Zupą ojca Szustaka". Może część z was słyszała o tej postaci. Ja śledzę jego poczynania na bieżąco, nie ma dnia kiedy nie oglądam i nie słucham jego gadanka. W którymś filmiku wspomniał on o najpyszniejszej na świecie zupie z soczewicy, w której przygotowywaniu jest mistrzem. Obudził się we mnie wtedy kulinarny zmysł i zapragnęłam poznać recepturę na to danie. Miałam już pisać do ojca Szustaka czy udostępni mi ten przepis, gdy ujrzałam ten filmik. Lekko zmodyfikowałam przepis, przystosowałam go do porcji dla normalnej rodziny i oto jest- przepyszna zupa z soczewicy. Jest na prawdę cudowna w smaku, sycąca- będzie zupełnie wystarczająca jako jedno danie na obiad. Możecie przyczepić się, że boczek raczej nie powinien pojawiać się w diecie za często, no ale w czasie jesiennej chandry... Zróbmy wyjątek ;-P


sobota, 5 listopada 2016

Budyń jaglano-kokosowy z bananem

Budyń jaglany to deser, który skradł moje serce. Doskonały nie tylko jako słodka przekąska, ale również jako pożywne śniadanie. Można go przygotowywać z różnymi dodatkami. Ja wypróbowałam wersję z wiórkami kokosowymi i bananem i bardzo polecam to połącznie ;-)

wtorek, 1 listopada 2016

Rozgrzewająca herbatka idealna na jesienną pluchę

Czy są tu jakieś zmarzluchy, które na okres jesienno-zimowy najchętniej wpełzłyby pod kołderkę i nie wychylały spod niej nosa aż do wiosny? ;-P Dziś mam coś specjalnie dla was, przepis na herbatkę, która cudownie rozgrzewa i doskonalne smakuje. Na pewno pomoże się ona rozgrzać i pobudzi do działania każdą ciepłolubną osobę.

wtorek, 25 października 2016

Daktylowe pralinki z orzechami archidowymi i ziarnami

Ostatnio, skuszona promocją, kupiłam ogromną kilogramową paczkę suszonych daktyli. W domu, gdy już opadł pierwotny instynkt, nakazujący pakować do koszyka wszystko z napisem "obniżka", zastanowiłam się co ja właściwie zrobię z taką ilością tych owoców.

Początkowo wpadłam na pomysł zrobienia batonów, jednak, przez mój pośpiech i nieuwagę, ich konsystencja pozostawiała sobie wiele do życzenia. Była zdecydowanie zbyt rzadka na batony, jednak całkiem odpowiednia do... lepienia kulek! Tak też powstały daktylowo-orzechowo-nasionowe pralinki.

W przepisie nie podaję wam dokładnej wagi wykorzystanych produktów, bo tak na prawdę możecie stosować je w dowolnej ilości w zależności od waszych preferencji. Dla zobrazowania  dodam tylko, że z ok. 400 g daktyli otrzymałam mniej więcej 35 pralinek.

niedziela, 23 października 2016

Ciasto z buraków i marchewki

Zawsze w chłodne, jesienne dni dopada mnie zwiększona ochota na słodycze. Jak sobie z tym poradzić? Przygotowywać zdrowe desery, których nie będziemy musieli sobie odmawiać! Do takich na pewno będzie należało ciasto z buraków i marchewki ;-)

Przepis na to cudo znalazłam w jakieś starej książce z przepisami i od razu przyciągnął on moją uwagę. No bo jak to, ciasto z warzyw? W trakcie przygotowywania, gdy tata zapytał mnie czy robię surówkę, zwątpiłam już totalnie, że coś z tego będzie. Tymczasem efekt końcowy okazał się zadziwający. Ciasto wyglądem bardzo przypomina brownie, jest wilgotne, smak buraka jest wyczuwalny, ale świetnie się komponuje z całością. Nie pozostaje mi więc nic innego jak zaprosić wszystkich łasuchów do przetestowania tego zdrowego deseru. Smacznego!

środa, 19 października 2016

Chleb pszenny z pełnego ziarna

Chleb. W naszej kulturze znaczy wiele. Powinno się go darzyć szacunkiem. Ale czemu? Przecież idziemy do sklepu, zrzucamy go z półki do wózka, tak jak i inne produkty. Możemy sobie wybrać z szerokiej gamy produktów: chleb biały, ciemny, krojony, z ziarnami, bezglutenowy, chrupki, co tylko chcemy. Wracamy do domu, robimy kanapki, reszta czasem gdzieś się zawieruszy, zeschnie czy spleśnieje, co za problem, trafia do kosza i jest porządek.

Gdzie tu miejsce na szacunek? To chyba zrozumie tylko ten, kto sam upiekł chleb. Kto przygotował zaczyn, czekał cierpliwie kilkanaście godzin jak wyrośnie. Później dodał mąkę, wygniótł. Znów czekał z uporem i cierpliwością. Później ugniatał ciasto. Formował bochenek. Powtórnie czekał. Wstawił chleb do pieca. Czekanie. Po kilkunastu minutach otworzył piec. Poczuł na twarzy uderzenie gorąca, a nozdrza uderzył najpiękniejszy zapach kojarzący się z rodziną, miłością i dostatkiem. Kto postawił na stole gorący bochenek chleba i połamał go razem z bliskimi. Ta osoba poczuje szacunek. Pozna też smak chleba, którego nie zaoferuje żaden sklep. Zachęcam do pieczenia chleba. Zachęcam do jego szanowania.

środa, 12 października 2016

Efektowne ciasto z dyni

Dziś dynia w kolejnej odsłonie- tym razem na słodko ;-) Muszę przyznać, że ja uwielbiam to wspaniałe warzywo (owoc?) w tej wersji. Co więcej, na pewno zgodzicie się ze mną, że ciasto wygląda bardzo efektownie? Wypiek zawiera tylko odrobinę cukru, ale zawsze możecie go zastąpić ksylitolem lub stewią, jeśli chcecie, żeby było jeszcze zdrowsze.

poniedziałek, 10 października 2016

Kurczak w sosie dyniowo-pomidorowym

Dziś witam was kolejną propozycją na danie z dynią. Bez zbędnego gadania przedstawiam wam:

Kurczaka w sosie dyniowo-pomidorowym

Składniki na 6 porcji:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • ok. 500 g miąższu z upieczonej dyni
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 2 świeże pomidory
  • olej
  • przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, ostra papryka
Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Włożyć do miski, wlać olej i przyprawę do kurczaka, wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę, wrzucić do dużego garnka, zeszklić. Dodać kurczaka, smażyć ok. 10 minut. Dodać miąższ z dyni, zalać przecierem pomidorowym, gotować przez kolejne 10 minut. W razie potrzeby, dodać odrobinę wody. Pod koniec dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, zdjąć z ognia. Podawać z ryżem lub dowolną kaszą. Smacznego!


niedziela, 9 października 2016

Najprostsza na świecie zupa z dyni

Jest mnóstwo przepisów na zupy krem z dyni. Ja jednak, jak zwykle, idę na łatwiznę i przedstawiam wam bardzo prosty, zaledwie trzyskładnikowy przepis.

Najprostsza na świecie zupa z dyni

Składniki na ok. 6 porcji:
  • ok. 400 g miąższu z dyni
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, ostra papryka
Ziemniaki i marchewkę umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka, zalać wodą tak, by warzywa były całkowicie zanurzone. Gotować do miękkości. Dodać miąższ z dyni. Uzupełnić odpowiednią ilością wody i gotować jeszcze 10 minut. Po tym czasie zestawić z ognia i zmiksować blenderem na gładki krem. Przyprawić według uznania. Smacznego!


sobota, 8 października 2016

Mój sposób na dynię ;>

Sezon dyniowy w pełni, a ponieważ to warzywo występuje u nas raczej sezonowo radzę dobrze wykorzystać ten czas ;-) Żeby wam w tym pomóc, postanowiłam podzielić się z wami w najbliższym czasie przepisami na zupę, pierwsze danie oraz deser. Wszystko z dyni oczywiście ;-)

Niestety dynia to twardy zawodnik. Dlatego w pierwszej kolejności podzielę się z wami tajemnicą jak ją zmiękczyć.

poniedziałek, 3 października 2016

4 pomysły na... zdrowe śniadanie każdego dnia ;-D

Nie ulega wątpliwości, że zdrowe śniadanie powinno być podstawą każdego dnia. Co jednak na nie wybrać by było pełnowartościowe i dawało energetycznego kopniaka na start? Przedstawiam wam dzisiaj kilka pysznych śniadaniowych propozycji, które sama ostatnio pałaszowałam.

Jaglanka
Jest to ostatnimi czasy moja ulubiona opcja śniadaniowa, ale czego innego mogliście się spodziewać po Kasi J(aglanej)? ;-) Kaszę gotuję na mleku i jem z owocami sezonowymi, orzechami czy nasionami. Ugotowanie kaszy zabiera ok. 20 minut, więc dla osób bardziej leniwych polecam płatki jaglane, które wystarczy zalać gorącym mlekiem.

niedziela, 2 października 2016

Zdrowa szarlotka bez pieczenia

Ten wspaniały przepis znalazłam przeglądając jedno z kolorowych poczytadeł, jakich pełno zalega u mojej babci. Ciacho może i nie poraża estetycznym wyglądem, ale jest przepyszne (zachwycała się nim cała rodzina, a wierzcie mi, nie zawsze tak jest, kiedy serwuję im jakiś "dietetyczny" wyrób) i bardzo zdrowe. Taka szarlotka to wspaniały wybór np. na drugie śniadanie lub jako dodatek do rozgrzewającej herbaty w chłodne, jesienne dni.

Przygotowanie ciasta jest bardzo łatwe, jednak potrzebny będzie dobry blender, najlepiej kielichowy. Jeśli, tak jak ja, posiadacie sprzęt gorszej jakości, to lepiej uzbrójcie się w sporą dawkę cierpliwości, ponieważ zblendowanie rodzynek niestety nie będzie należało do najprostszych.

piątek, 16 września 2016

Najpyszniejsze placki ziemniaczane (mojej mamy) ;-D

Ostatnio coraz więcej myśli i czasu poświęcam blogowi, publikowanie tu sprawia mi na prawdę wielką frajdę, a jeszcze większą informacje od was (dokładnie dwie ;-D), moi drodzy czytelnicy, że obserwujecie, że wam się podoba. Każda taka wiadomość (z tych dwóch ;-P) strasznie mnie napędza i motywuje do działania. Niestety, przez kilka ostatnich dni większość czasu spędzam nad książkami i notatkami, przygotowując się do egzaminu poprawkowego na studiach, i nie miałam czasu upichcić nic nowego. Jednak z pomocą przyszła mi mama, wołając mnie dziś do kuchni ze słowami "Kasiu, przygotowałam ci danie na bloga" ;-D I tak oto moim oczom ukazały się cudownie ozdobione, może nie niskokaloryczne, ale za to złociste, chrupiące i przepyszne placki ziemniaczane mojej mamy. Przygotujcie i skosztujcie!

czwartek, 15 września 2016

Pierś z kurczaka na kanapkę (i nie tylko)

Dzisiejsze danie zachwyca nie tylko smakiem, prostotą i szybkością przygotowania, ale także wielozadaniowością. Jednego dnia jadłam bowiem pierś na obiad, a później, po ostygnięciu, kroiłam ją w plastry na kanapkę. Dla mnie to świetny zamiennik nieapetycznych wędlin, jakie oferuje nam się w sklepach.

Pierś możecie przyprawić dowolnie, uwzględnijcie jednak wtedy szczyptę soli. Ja bowiem użyłam gotowej mieszanki przypraw, która już zawierała sól.

środa, 14 września 2016

Przekąska idealna, czyli popcorn z garnka

Dziś idealny zamiennik chipsów, paluszków i innych słonych przekąsek, czyli popcorn! Danie (hmm, czy popcorn można nazwać daniem?) tak banalne, że zastanawiałam się czy publikować ten przepis, ale niech będzie, w końcu czasem najtrudniej jest wpaść na najprostsze rozwiązania.

Zastanawiacie się może czemu jeszcze bardziej nie poszłam na ławiznę i  nie kupiłam produktu do przyrządzania w mikrofalówce? Otóż tego typu popcorn zawiera tłuszcz palmowy (aż do 25 % całości produktu), który jest tłuszczem nasyconym, najmniej korzystnym dla zdrowia. Ja użyłam oleju rzepakowego mającego przewagę wielo- i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tych lepszych dla naszego organizmu.

Popcorn doprawiłam ostrą papryką i solą, ale możecie użyć dowolnych, ulubionych przypraw. I nie zapomnijcie o pokrywce, to kluczowy element tego przepisu ;D

Popcorn z garnka
Składniki:
  • 25 g ziaren kukurydzy do popcornu
  • 5 g oleju rzepakowego
  • sól, ostra papryka
Olej wlać do garnka o grubym dnie. Wsypać ziarna, nakryć i postawić na średnim ogniu. Popcorn zdjąć z ognia w momencie gdy przestanie "strzelać", doprawić, wymieszać.

Smacznego!

piątek, 9 września 2016

Chrupiąca granola z bakaliami

W tym roku większość wakacji spędzam w domu rodzinnym, gdzie zdarza mi się walczyć z kiepskimi nawykami żywieniowymi moich najbliższych. Jednym z nich jest zamiłowanie do płatków śniadaniowych, które mój dziesięcioletni braciszek z przyjemnością pałaszuje na śniadania. Może niektórzy z was będą w tym momencie zaskoczeni. Panuje bowiem przekonanie, potęgowane głównie przez reklamy, że płatki śniadaniowe to doskonały wybór na pierwszy posiłek. Wytworzone są przecież ze zbóż, wzbogacone w witaminy i składniki mineralne, smakują małym i dużym... a do tego zawierają pokłady cukru. W większości płatków śniadaniowych, cukier, nie dosyć, że widnieje już na drugim miejscu w składzie, to jeszcze występuje pod kilkoma postaciami (np. syrop glukozowy, melasa, glukoza). Pozostaje więc dokładnie wertować etykiety lub przyrządzić płatki samemu;)
Moją propozycją jest granola z płatków owsianych i orkiszowych z dodatkiem suszonych owoców, nasion i orzechów. Chrupiąca i słodka- na pewno zasmakuje każdemu maluchowi i będzie świetną alternatywą dla przesłodzonych i przereklamowanych czekoladowych kulek i całej reszty sklepowych płatków.

środa, 7 września 2016

Na dobry początek: ciasteczka owsiane ;)

Należę do osób, które jak coś już sobie ubzdurają to skutecznie realizują swój pomysł, choćby nie wiem jak było to trudne, wymagające czasu i zaangażowania. I wiecie co sobie ostatnio wymyśliłam? Zostanę znanym, cenionym i lubianym dietetykiem rozsławiona przez swojego cudownego bloga. W takim razie do dzieła, blog już jest, teraz tylko czekać na sławę ;D Oczywiście bez ciężkiej pracy mogę czekać dość długo (gdzieś do śmierci) dlatego już dziś uraczę was przepisem na przepyszne ciasteczka owsiane.

Ciastka mogą być zdrową alternatywą dla słodyczy, jeśli tylko pałaszowane będą w odpowiednich ilościach. Są one chrupiące na zewnątrz, a mięciutkie w środku (czyli to co misie lubią najbardziej). Zaspokoją potrzeby najbardziej wybrednych kubków smakowych, ponieważ dodatki do nich można dowolnie modyfikować. Ja przygotowałam dwie wersje ciasteczek: na bogato (z czekoladą i malinami) oraz w wersji fit (bez żadnych dodatków). Smacznego!