Gdzie tu miejsce na szacunek? To chyba zrozumie tylko ten, kto sam upiekł chleb. Kto przygotował zaczyn, czekał cierpliwie kilkanaście godzin jak wyrośnie. Później dodał mąkę, wygniótł. Znów czekał z uporem i cierpliwością. Później ugniatał ciasto. Formował bochenek. Powtórnie czekał. Wstawił chleb do pieca. Czekanie. Po kilkunastu minutach otworzył piec. Poczuł na twarzy uderzenie gorąca, a nozdrza uderzył najpiękniejszy zapach kojarzący się z rodziną, miłością i dostatkiem. Kto postawił na stole gorący bochenek chleba i połamał go razem z bliskimi. Ta osoba poczuje szacunek. Pozna też smak chleba, którego nie zaoferuje żaden sklep. Zachęcam do pieczenia chleba. Zachęcam do jego szanowania.
Chleb pszenny z pełnego ziarna
Czas przygotowania: 10 min.
Czas rośnięcia: 24 godz.
Czas pieczenia 40 min.
Składniki:
- 300ml zimnej wody
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 grudka drożdży wielkości grochu
- 250 g mąki pszennej
- 650 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżeczki mieszanych przypraw: anyż, koper włoski, kminek, kolendra
- 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
Na rozczyn dobrze wymieszać w dużej misce wodę, miód i drożdże. Dodać mąkę wymieszać. Odstawić ciasto na 12 h w chłodne miejsce. Z rozczynu odjąć ok. 3 łyżek, włożyć do zakręconego słoika i przechowywać w lodówce do upieczenia następnego ciasta. Resztę rozczynu rozpuścić w dużej misce w wodzie, dodać sól i przyprawy. Wsypywać powoli mąkę wyrabiając ciasto aż będzie gładkie ale niezbyt ścisłe. Ciasto przykryć i odstawić na 12 h w zimne miejsce . Gotowe ciasto ponownie chwilę wyrabiać. Uformować małe chleby luz jeden duży i położyć na posypanej mąką blasze. Odstawić na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do temp. 250 st. C (termoobieg 230 st. C). Chleby posmarować wodą o temp. pokojowej. Zmniejszyć temp. do 220 st. C, (termoobieg 200 st. C). Piec chleby w tej temperaturze przez 5-10 min. Potem zredukować temp do 190 st. C (termoobieg 170 st. C) i piec dalej w zależności od wielkości bochenków 30-40 min.
Rada: Rozczyn początkowo rośnie w lodówce, weźcie więc słoik odpowiedniej wielkości. Należy go zużyć w ciągu tygodnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz