środa, 14 grudnia 2016

Lunchbox: "Kaszotto po meksykańsku"

Kto choć trochę zna Kasię Jaglaną, na pewno słyszał o sztandarowym daniu z jej menu, a kto zna ją trochę lepiej, całkiem możliwe, że miał okazję go spróbować. Mowa tu o potrawie tajemniczo nazwanej "Kaszotto po meksykańsku". Niegdyś bardzo często pojawiało się ono w moim jadłospisie, zwłaszcza jeszcze w czasach,  kiedy nie jadłam mięsa. Teraz wzbogaciłam to danie w mielone, które całkiem nieźle komponuje się z całością, ale oczywiście wersja wegetariańska jest równie smaczna, zachęcam do spróbowania obu z nich.

Najczęściej do wykorzystania kaszotta używam kaszy jaglanej. W tym przypadku byłam pozbawiona tego, ubóstwianego przeze mnie, składnika i wykorzystałam kaszę jęczmienną, która również pasuje do całości, jednak niestety, trzeba ją gotować dłużej.

Kaszotto jest potrawą jednogarnkową, prostą w przygotowaniu. Jedyna trudność to pilnowanie, by kasza nie przywarła do dna. Danie łatwo można ze sobą spakować i zabrać na wynos, a następnie odgrzać w mikrofalówce. Kaszotto jest sycące i pełnowartoświowe, na pewno doda wam energii podczas długich godzin pracy bądź nauki ;-)

środa, 7 grudnia 2016

Jedzenie do pracy/szkoły na cały dzień

Witam was w samym środku tygodnia! Dziś mam dla was specjalne zadanie. Na pewno nie będziecie musieli się długo główkować.

Zadanie 1
Większą część dnia spędzasz w pracy, szkole lub uczelni. Nie masz możliwości przygotowania sobie posiłku. Co wtedy robisz?
Odp. A: Nie jem nic przez cały ten czas.
Odp. B: Kupuję pączka i colę w czasie przerwy, na krótki czas zaspokaja to mój głód.
Odp. C: Jem na stołówce schabowego z frytkami smażonymi na tygodniowym oleju.
Odp. D: Przygotowuję dzień wcześniej szybkie, zdrowe i pyszne jedzenie, które dostarcza mi energii do pracy.

Znacie prawidłową odpowiedź? Jeśli nie jesteście pewni to już spieszę wam z pomocą... Co tydzień w każdą środę będę zamieszczała pomysły na smakowite jedzenie, które jest szybkie w przygotowaniu, łatwo można je zapakować i zabrać ze sobą np. do pracy bądź na uczelnię. Mam nadzieję, że zainspiruje was to do zdrowego odżywiania nie tylko w domu ;-) To co, zaznaczacie odpowiedź D czy chcecie nadal jeść byle co?

sobota, 3 grudnia 2016

Jak przygotować zdrowe i smaczne muffinki?

Przyznaję, mam ogromną słabość do słodkości. W przeszłości zdarzało mi się wykluczać słodycze na jakiś czas, po czym rzucać się na nie ze zdwojoną siłą. Trwałam w tym błędnym kole, aż odkryłam, że wcale nie należy rezygnować ze smaku słodkiego, a z samego cukru! Mam tu na myśli nie tylko popularny cukier stołowy, czyli sacharozę, ale też syrop glukozowo-fruktozowy, karmel, syrop klonowy, syrop z agawy itp.

Dlatego dziś dzielę się z wami przepisami na dwa rodzaje pysznych, zdrowych, słodkich lecz bezcukrowych muffinek! Z powodzeniem możecie zajadać je na drugie śniadanie, do kawy, a nawet zamiast płatków owsianych, na śniadanie. Przygotowanie pierwszych muffinek zajęło mi krótką chwilę, a tych drugich jeszcze krótszą, bo poszłam na łatwiznę i nie mieszałam osobno suchych składników. Smacznego!



czwartek, 1 grudnia 2016

Szybka i smaczna pasta z awokado

Pasta z awokado, zwana inaczej guacamole, oryginalnie używana jest jako salsa do nachos, ale świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek lub dip do warzyw. Ja jadłam ją również jako dodatek do kaszy z warzywami w moim lunchboxie, byłą świetnym urozmaiceniem tej prostej potrawy. Dla mnie to najlepszy pomysł na awokado, które samo jest dosyć mdłe w smaku.

Dodatki do pasty mogą być różne, często używa się świeżego pomidora, ja wybrałam opcję z suszonych, którego uwielbiam i mogłabym jeść do wszystkiego.