Kto choć trochę zna Kasię Jaglaną, na pewno słyszał o sztandarowym daniu z jej menu, a kto zna ją trochę lepiej, całkiem możliwe, że miał okazję go spróbować. Mowa tu o potrawie tajemniczo nazwanej "Kaszotto po meksykańsku". Niegdyś bardzo często pojawiało się ono w moim jadłospisie, zwłaszcza jeszcze w czasach, kiedy nie jadłam mięsa. Teraz wzbogaciłam to danie w mielone, które całkiem nieźle komponuje się z całością, ale oczywiście wersja wegetariańska jest równie smaczna, zachęcam do spróbowania obu z nich.
Najczęściej do wykorzystania kaszotta używam kaszy jaglanej. W tym przypadku byłam pozbawiona tego, ubóstwianego przeze mnie, składnika i wykorzystałam kaszę jęczmienną, która również pasuje do całości, jednak niestety, trzeba ją gotować dłużej.
Kaszotto jest potrawą jednogarnkową, prostą w przygotowaniu. Jedyna trudność to pilnowanie, by kasza nie przywarła do dna. Danie łatwo można ze sobą spakować i zabrać na wynos, a następnie odgrzać w mikrofalówce. Kaszotto jest sycące i pełnowartoświowe, na pewno doda wam energii podczas długich godzin pracy bądź nauki ;-)
środa, 14 grudnia 2016
środa, 7 grudnia 2016
Jedzenie do pracy/szkoły na cały dzień
Witam was w samym środku tygodnia! Dziś mam dla was specjalne zadanie. Na pewno nie będziecie musieli się długo główkować.
Zadanie 1
Większą część dnia spędzasz w pracy, szkole lub uczelni. Nie masz możliwości przygotowania sobie posiłku. Co wtedy robisz?
Odp. A: Nie jem nic przez cały ten czas.
Odp. B: Kupuję pączka i colę w czasie przerwy, na krótki czas zaspokaja to mój głód.
Odp. C: Jem na stołówce schabowego z frytkami smażonymi na tygodniowym oleju.
Odp. D: Przygotowuję dzień wcześniej szybkie, zdrowe i pyszne jedzenie, które dostarcza mi energii do pracy.
Znacie prawidłową odpowiedź? Jeśli nie jesteście pewni to już spieszę wam z pomocą... Co tydzień w każdą środę będę zamieszczała pomysły na smakowite jedzenie, które jest szybkie w przygotowaniu, łatwo można je zapakować i zabrać ze sobą np. do pracy bądź na uczelnię. Mam nadzieję, że zainspiruje was to do zdrowego odżywiania nie tylko w domu ;-) To co, zaznaczacie odpowiedź D czy chcecie nadal jeść byle co?
Zadanie 1
Większą część dnia spędzasz w pracy, szkole lub uczelni. Nie masz możliwości przygotowania sobie posiłku. Co wtedy robisz?
Odp. A: Nie jem nic przez cały ten czas.
Odp. B: Kupuję pączka i colę w czasie przerwy, na krótki czas zaspokaja to mój głód.
Odp. C: Jem na stołówce schabowego z frytkami smażonymi na tygodniowym oleju.
Odp. D: Przygotowuję dzień wcześniej szybkie, zdrowe i pyszne jedzenie, które dostarcza mi energii do pracy.
Znacie prawidłową odpowiedź? Jeśli nie jesteście pewni to już spieszę wam z pomocą... Co tydzień w każdą środę będę zamieszczała pomysły na smakowite jedzenie, które jest szybkie w przygotowaniu, łatwo można je zapakować i zabrać ze sobą np. do pracy bądź na uczelnię. Mam nadzieję, że zainspiruje was to do zdrowego odżywiania nie tylko w domu ;-) To co, zaznaczacie odpowiedź D czy chcecie nadal jeść byle co?
sobota, 3 grudnia 2016
Jak przygotować zdrowe i smaczne muffinki?
Przyznaję,
mam ogromną słabość do słodkości. W przeszłości zdarzało mi się wykluczać
słodycze na jakiś czas, po czym rzucać się na nie ze zdwojoną siłą. Trwałam w
tym błędnym kole, aż odkryłam, że wcale nie należy rezygnować ze smaku
słodkiego, a z samego cukru! Mam tu na myśli nie tylko popularny cukier
stołowy, czyli sacharozę, ale też syrop glukozowo-fruktozowy, karmel, syrop
klonowy, syrop z agawy itp.
Dlatego dziś
dzielę się z wami przepisami na dwa rodzaje pysznych,
zdrowych, słodkich lecz bezcukrowych muffinek! Z powodzeniem możecie
zajadać je na drugie śniadanie, do kawy, a nawet zamiast płatków owsianych, na
śniadanie. Przygotowanie pierwszych muffinek zajęło mi krótką chwilę, a
tych drugich jeszcze krótszą, bo poszłam na łatwiznę i nie mieszałam osobno
suchych składników. Smacznego!
czwartek, 1 grudnia 2016
Szybka i smaczna pasta z awokado
Pasta z awokado, zwana inaczej guacamole, oryginalnie używana jest jako salsa do nachos, ale świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek lub dip do warzyw. Ja jadłam ją również jako dodatek do kaszy z warzywami w moim lunchboxie, byłą świetnym urozmaiceniem tej prostej potrawy. Dla mnie to najlepszy pomysł na awokado, które samo jest dosyć mdłe w smaku.
Dodatki do pasty mogą być różne, często używa się świeżego pomidora, ja wybrałam opcję z suszonych, którego uwielbiam i mogłabym jeść do wszystkiego.
Dodatki do pasty mogą być różne, często używa się świeżego pomidora, ja wybrałam opcję z suszonych, którego uwielbiam i mogłabym jeść do wszystkiego.
Subskrybuj:
Posty (Atom)