czwartek, 1 grudnia 2016

Szybka i smaczna pasta z awokado

Pasta z awokado, zwana inaczej guacamole, oryginalnie używana jest jako salsa do nachos, ale świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek lub dip do warzyw. Ja jadłam ją również jako dodatek do kaszy z warzywami w moim lunchboxie, byłą świetnym urozmaiceniem tej prostej potrawy. Dla mnie to najlepszy pomysł na awokado, które samo jest dosyć mdłe w smaku.

Dodatki do pasty mogą być różne, często używa się świeżego pomidora, ja wybrałam opcję z suszonych, którego uwielbiam i mogłabym jeść do wszystkiego.

Szybka i smaczna pasta z awokado

Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, bazylia
  • kilka plastrów suszonych pomidorów
Awokado umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę. Łyżeczką oddzielić miąższ od skórki. W miseczce rozdziabać widelcem miąższ z awodado wraz odrobiną soku z cytynu, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Na koniec dodać pokrojone drobno suszone pomidory. Całość dokładnie wymieszać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz