Najczęściej do wykorzystania kaszotta używam kaszy jaglanej. W tym przypadku byłam pozbawiona tego, ubóstwianego przeze mnie, składnika i wykorzystałam kaszę jęczmienną, która również pasuje do całości, jednak niestety, trzeba ją gotować dłużej.
Kaszotto jest potrawą jednogarnkową, prostą w przygotowaniu. Jedyna trudność to pilnowanie, by kasza nie przywarła do dna. Danie łatwo można ze sobą spakować i zabrać na wynos, a następnie odgrzać w mikrofalówce. Kaszotto jest sycące i pełnowartoświowe, na pewno doda wam energii podczas długich godzin pracy bądź nauki ;-)
"Kaszotto po meksykańsku"
Składniki na duży garnek (ok. 8 porcji):
- 500 g mięsa mielonego z indyka (opcjonalnie)
- 1 duża cebula
- olej
- 2 średnie marchewki
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 1 l soku pomidorowego
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- pęczek szczypiorku
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma
Cebulę pokroić na kostkeczkę. W dużym garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć ok. 10 min. Dodać przyprawy wg upodobań oraz kaszę. Całość dokładnie wymieszać i zalać sokiem pomidorowym, tak, by całość była nim przykryta. Dodać obraną i pokrojoną drobno marchewkę. Całość gotować na małym ogniu, aż kasza się ugotuje, a marchewka będzie miękka. W międzyczasie stopniowo podlewać sokiem pomidorowym lub, w razie potrzeby, wodą. Gdy kasza będzie już prawie gotowa, dodać puszkę kukurydzy i fasoli. Zdjąć z gazu, doprawić do smaku. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz