Dlatego dziś
dzielę się z wami przepisami na dwa rodzaje pysznych,
zdrowych, słodkich lecz bezcukrowych muffinek! Z powodzeniem możecie
zajadać je na drugie śniadanie, do kawy, a nawet zamiast płatków owsianych, na
śniadanie. Przygotowanie pierwszych muffinek zajęło mi krótką chwilę, a
tych drugich jeszcze krótszą, bo poszłam na łatwiznę i nie mieszałam osobno
suchych składników. Smacznego!
Muffiny bananowo- orzechowe
Składniki na
ok. 12 sztuk:
· 2,5 szkl. płatków owsianych górskich
· 100 ml oleju rzepakowego
· 3 dojrzałe banany
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1/2 łyżeczki sody
· 2 łyżeczki cynamonu
· 1/2 szkl. orzechów włoskich
Przygotowanie:
Płatki
owsiane miksuję blenderem na niezbyt drobną mąkę. Dodaję proszek do pieczenia,
sodę, cynamon i mieszam. W osobnym naczyniu miksuję olej z jajkami, dodaję
suche składniki. Dokładnie miksuję, Dodaję rozgniecionego widelcem banana i
miksuję jeszcze chwilę. Na koniec dodaję posiekane orzechy włoskie. Całość
mieszam i wykładam do wyłożonych papilotkami foremek. Wstawiam do piekarnika
nagrzanego do 200 st. C na 20 minut. Wyjmuję, studzę i gotowe, można
zajadać!Muffiny bananowo-piernikowe
Składniki na
ok. 12 sztuk:
· 2,5 szkl. płatków owsianych górskich
· 1/2 łyżeczki sody
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 2 łyżeczki przyprawy do piernika
(bez cukru)
· 300 ml jogurtu naturalnego
· 2 dojrzałe banany
· 2 jajka
· tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki, z wyjątkiem czekolady, wrzucam do dużego naczynia. Miksuję blenderem
do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Czekoladę rozdrabniam na mniejsze
kawałki (polecam tłuczenie zapakowanej tabliczki wałkiem do ciasta), dodaję do
reszty masy i mieszam. Wykładam do wyłożonych papilotkami foremek i wstawiam do
piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 20 min. Smacznego!
Były pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy ;-)
Usuń