wtorek, 25 października 2016

Daktylowe pralinki z orzechami archidowymi i ziarnami

Ostatnio, skuszona promocją, kupiłam ogromną kilogramową paczkę suszonych daktyli. W domu, gdy już opadł pierwotny instynkt, nakazujący pakować do koszyka wszystko z napisem "obniżka", zastanowiłam się co ja właściwie zrobię z taką ilością tych owoców.

Początkowo wpadłam na pomysł zrobienia batonów, jednak, przez mój pośpiech i nieuwagę, ich konsystencja pozostawiała sobie wiele do życzenia. Była zdecydowanie zbyt rzadka na batony, jednak całkiem odpowiednia do... lepienia kulek! Tak też powstały daktylowo-orzechowo-nasionowe pralinki.

W przepisie nie podaję wam dokładnej wagi wykorzystanych produktów, bo tak na prawdę możecie stosować je w dowolnej ilości w zależności od waszych preferencji. Dla zobrazowania  dodam tylko, że z ok. 400 g daktyli otrzymałam mniej więcej 35 pralinek.

niedziela, 23 października 2016

Ciasto z buraków i marchewki

Zawsze w chłodne, jesienne dni dopada mnie zwiększona ochota na słodycze. Jak sobie z tym poradzić? Przygotowywać zdrowe desery, których nie będziemy musieli sobie odmawiać! Do takich na pewno będzie należało ciasto z buraków i marchewki ;-)

Przepis na to cudo znalazłam w jakieś starej książce z przepisami i od razu przyciągnął on moją uwagę. No bo jak to, ciasto z warzyw? W trakcie przygotowywania, gdy tata zapytał mnie czy robię surówkę, zwątpiłam już totalnie, że coś z tego będzie. Tymczasem efekt końcowy okazał się zadziwający. Ciasto wyglądem bardzo przypomina brownie, jest wilgotne, smak buraka jest wyczuwalny, ale świetnie się komponuje z całością. Nie pozostaje mi więc nic innego jak zaprosić wszystkich łasuchów do przetestowania tego zdrowego deseru. Smacznego!

środa, 19 października 2016

Chleb pszenny z pełnego ziarna

Chleb. W naszej kulturze znaczy wiele. Powinno się go darzyć szacunkiem. Ale czemu? Przecież idziemy do sklepu, zrzucamy go z półki do wózka, tak jak i inne produkty. Możemy sobie wybrać z szerokiej gamy produktów: chleb biały, ciemny, krojony, z ziarnami, bezglutenowy, chrupki, co tylko chcemy. Wracamy do domu, robimy kanapki, reszta czasem gdzieś się zawieruszy, zeschnie czy spleśnieje, co za problem, trafia do kosza i jest porządek.

Gdzie tu miejsce na szacunek? To chyba zrozumie tylko ten, kto sam upiekł chleb. Kto przygotował zaczyn, czekał cierpliwie kilkanaście godzin jak wyrośnie. Później dodał mąkę, wygniótł. Znów czekał z uporem i cierpliwością. Później ugniatał ciasto. Formował bochenek. Powtórnie czekał. Wstawił chleb do pieca. Czekanie. Po kilkunastu minutach otworzył piec. Poczuł na twarzy uderzenie gorąca, a nozdrza uderzył najpiękniejszy zapach kojarzący się z rodziną, miłością i dostatkiem. Kto postawił na stole gorący bochenek chleba i połamał go razem z bliskimi. Ta osoba poczuje szacunek. Pozna też smak chleba, którego nie zaoferuje żaden sklep. Zachęcam do pieczenia chleba. Zachęcam do jego szanowania.

środa, 12 października 2016

Efektowne ciasto z dyni

Dziś dynia w kolejnej odsłonie- tym razem na słodko ;-) Muszę przyznać, że ja uwielbiam to wspaniałe warzywo (owoc?) w tej wersji. Co więcej, na pewno zgodzicie się ze mną, że ciasto wygląda bardzo efektownie? Wypiek zawiera tylko odrobinę cukru, ale zawsze możecie go zastąpić ksylitolem lub stewią, jeśli chcecie, żeby było jeszcze zdrowsze.

poniedziałek, 10 października 2016

Kurczak w sosie dyniowo-pomidorowym

Dziś witam was kolejną propozycją na danie z dynią. Bez zbędnego gadania przedstawiam wam:

Kurczaka w sosie dyniowo-pomidorowym

Składniki na 6 porcji:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • ok. 500 g miąższu z upieczonej dyni
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 2 świeże pomidory
  • olej
  • przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, ostra papryka
Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Włożyć do miski, wlać olej i przyprawę do kurczaka, wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę, wrzucić do dużego garnka, zeszklić. Dodać kurczaka, smażyć ok. 10 minut. Dodać miąższ z dyni, zalać przecierem pomidorowym, gotować przez kolejne 10 minut. W razie potrzeby, dodać odrobinę wody. Pod koniec dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, zdjąć z ognia. Podawać z ryżem lub dowolną kaszą. Smacznego!


niedziela, 9 października 2016

Najprostsza na świecie zupa z dyni

Jest mnóstwo przepisów na zupy krem z dyni. Ja jednak, jak zwykle, idę na łatwiznę i przedstawiam wam bardzo prosty, zaledwie trzyskładnikowy przepis.

Najprostsza na świecie zupa z dyni

Składniki na ok. 6 porcji:
  • ok. 400 g miąższu z dyni
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, ostra papryka
Ziemniaki i marchewkę umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka, zalać wodą tak, by warzywa były całkowicie zanurzone. Gotować do miękkości. Dodać miąższ z dyni. Uzupełnić odpowiednią ilością wody i gotować jeszcze 10 minut. Po tym czasie zestawić z ognia i zmiksować blenderem na gładki krem. Przyprawić według uznania. Smacznego!


sobota, 8 października 2016

Mój sposób na dynię ;>

Sezon dyniowy w pełni, a ponieważ to warzywo występuje u nas raczej sezonowo radzę dobrze wykorzystać ten czas ;-) Żeby wam w tym pomóc, postanowiłam podzielić się z wami w najbliższym czasie przepisami na zupę, pierwsze danie oraz deser. Wszystko z dyni oczywiście ;-)

Niestety dynia to twardy zawodnik. Dlatego w pierwszej kolejności podzielę się z wami tajemnicą jak ją zmiękczyć.

poniedziałek, 3 października 2016

4 pomysły na... zdrowe śniadanie każdego dnia ;-D

Nie ulega wątpliwości, że zdrowe śniadanie powinno być podstawą każdego dnia. Co jednak na nie wybrać by było pełnowartościowe i dawało energetycznego kopniaka na start? Przedstawiam wam dzisiaj kilka pysznych śniadaniowych propozycji, które sama ostatnio pałaszowałam.

Jaglanka
Jest to ostatnimi czasy moja ulubiona opcja śniadaniowa, ale czego innego mogliście się spodziewać po Kasi J(aglanej)? ;-) Kaszę gotuję na mleku i jem z owocami sezonowymi, orzechami czy nasionami. Ugotowanie kaszy zabiera ok. 20 minut, więc dla osób bardziej leniwych polecam płatki jaglane, które wystarczy zalać gorącym mlekiem.

niedziela, 2 października 2016

Zdrowa szarlotka bez pieczenia

Ten wspaniały przepis znalazłam przeglądając jedno z kolorowych poczytadeł, jakich pełno zalega u mojej babci. Ciacho może i nie poraża estetycznym wyglądem, ale jest przepyszne (zachwycała się nim cała rodzina, a wierzcie mi, nie zawsze tak jest, kiedy serwuję im jakiś "dietetyczny" wyrób) i bardzo zdrowe. Taka szarlotka to wspaniały wybór np. na drugie śniadanie lub jako dodatek do rozgrzewającej herbaty w chłodne, jesienne dni.

Przygotowanie ciasta jest bardzo łatwe, jednak potrzebny będzie dobry blender, najlepiej kielichowy. Jeśli, tak jak ja, posiadacie sprzęt gorszej jakości, to lepiej uzbrójcie się w sporą dawkę cierpliwości, ponieważ zblendowanie rodzynek niestety nie będzie należało do najprostszych.