środa, 14 września 2016

Przekąska idealna, czyli popcorn z garnka

Dziś idealny zamiennik chipsów, paluszków i innych słonych przekąsek, czyli popcorn! Danie (hmm, czy popcorn można nazwać daniem?) tak banalne, że zastanawiałam się czy publikować ten przepis, ale niech będzie, w końcu czasem najtrudniej jest wpaść na najprostsze rozwiązania.

Zastanawiacie się może czemu jeszcze bardziej nie poszłam na ławiznę i  nie kupiłam produktu do przyrządzania w mikrofalówce? Otóż tego typu popcorn zawiera tłuszcz palmowy (aż do 25 % całości produktu), który jest tłuszczem nasyconym, najmniej korzystnym dla zdrowia. Ja użyłam oleju rzepakowego mającego przewagę wielo- i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tych lepszych dla naszego organizmu.

Popcorn doprawiłam ostrą papryką i solą, ale możecie użyć dowolnych, ulubionych przypraw. I nie zapomnijcie o pokrywce, to kluczowy element tego przepisu ;D

Popcorn z garnka
Składniki:
  • 25 g ziaren kukurydzy do popcornu
  • 5 g oleju rzepakowego
  • sól, ostra papryka
Olej wlać do garnka o grubym dnie. Wsypać ziarna, nakryć i postawić na średnim ogniu. Popcorn zdjąć z ognia w momencie gdy przestanie "strzelać", doprawić, wymieszać.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz