Strony

wtorek, 7 lutego 2017

Jak przygotować pudding chia?

Ostatnio zachwalałam właściwości nasion szałwii hiszpańskiej, dziś mam dla was obiecany przepis na łatwy i smaczny deser z ich udziałem. To chyba jedna z najbardziej popularnych propozycji na wykorzystanie chia, a w dodatku niezwykle efektowne. Z powodzeniem można nim zastąpić kaloryczny i niezdrowy deser. Mowa tu oczywiście o puddingu chia.




Ten deser jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Cała trudność polega na odpowiednim dobraniu proporcji chia-mleko, tak by nasionka odpowiednio napęczniały, a pudding nie był byt rzadki. Następnie wystarczy przyozdobić deser według własnej fantazji owocami, orzechami lub musem owocowym i... gotowe ;-)

Pudding chia

Składniki na 4 porcje:
  • 4 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej
  • 400 ml mleka roślinnego lub krowiego
  • owoce do przybrania
Nasionka wsypać do miski, zalać mlekiem. Odstawić na kilka godzin (co najmniej 2-3), żeby nasiona napęczniały. Mieszać od czasu do czasu, inaczej powstanie "gluta". Przełożyć do przezroczystego naczynia i udekorować według uznania. Smacznego ;-)


2 komentarze: