Ten deser jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Cała trudność polega na odpowiednim dobraniu proporcji chia-mleko, tak by nasionka odpowiednio napęczniały, a pudding nie był byt rzadki. Następnie wystarczy przyozdobić deser według własnej fantazji owocami, orzechami lub musem owocowym i... gotowe ;-)
Pudding chia
Składniki na 4 porcje:
- 4 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej
- 400 ml mleka roślinnego lub krowiego
- owoce do przybrania
Nasionka wsypać do miski, zalać mlekiem. Odstawić na kilka godzin (co najmniej 2-3), żeby nasiona napęczniały. Mieszać od czasu do czasu, inaczej powstanie "gluta". Przełożyć do przezroczystego naczynia i udekorować według uznania. Smacznego ;-)
Te czerwone kuleczki to co za owoce? :)
OdpowiedzUsuńPestki granatu ;)
Usuń