Strony

środa, 10 maja 2017

Domowa czekolada w sam raz na majowe chłody

Siedzę w domu, na ramionach mam puchaty kocyk, popijam gorącą herbatę. Powinnam pisać pracę magisterską. Trzeba więc czymś się zająć. I to szybko, zanim wyrzuty sumienia dadzą o sobie znać. W ręce wpada mi katalog Pepco, a w nim stroje kąpielowe, kosze piknikowe, akcesoria grillowe. Zerkam za okno i krzywię się. Trochę z niesmaku, a trochę z bólu gardła, ponieważ, o dziwo, pogoda za oknem nie sprzyja mojemu samopoczuciu. Gdzie ten upał? Gdzie chociażby promień słońca i powiew wiosennego ciepła?

Na szczęście w każdej sytuacji można znaleźć pozytywne strony. W tej dostrzegam jak na razie jedną: z powodu niesprzyjających warunków atmosferycznych dałam sobie całkowite pozwolenie na spożywanie czekolady. Jakoś trzeba się ratować i nieco podnieść stężenie endorfin. Należy jednak myśleć przy tym przyszłościowo (może jednak kiedyś nadejdzie lato i czas na bikini?), dlatego pozwolenie to obejmuje jedynie czekoladę gorzką oraz bezcukrową.

I tak oto, ponarzekawszy już polskim zwyczajem na pogodę, przechodzę do sedna dzisiejszego wpisu- domowej, antydepresyjnej czekolady bez cukru ;-)


niedziela, 7 maja 2017

Zielony koktajl warzywno-owocowy

Dziś mam dla was przepis na pyszny, intensywnie zielony koktajl warzywno-owocowy. Świetnie sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do leniwego weekendowego śniadania. Jest słodziutki, więc powinien zasmakować nawet wrogom zieleniny i pozwolić na przemycenie choć odrobiny warzyw w ich jadłospisie.