Przygotowanie ciasta jest bardzo łatwe, jednak potrzebny będzie dobry blender, najlepiej kielichowy. Jeśli, tak jak ja, posiadacie sprzęt gorszej jakości, to lepiej uzbrójcie się w sporą dawkę cierpliwości, ponieważ zblendowanie rodzynek niestety nie będzie należało do najprostszych.
Zdrowa szarlotka bez pieczenia
Składniki:
- 5 średniej wielkości jabłek
- 2 gruszki
- 1-2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
- sok z 1/2 cytryny
- 200 g pestek słonecznika
- 200 g rodzynek
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- olej do wysmarowania blachy
- bakalie do dekoracji (ja użyłam suszonych bananów)
Pestki słonecznika zblendować, dodać rodzynki i miksować, aż powstanie lepka masa. Dla sprawniejszego blendowania można dodać trochę soku z cytryny. Wyłożyć na posmarowaną olejem blachę, ugnieść. Jabłka i gruszki umyć, obrać, pokroić i dusić na patelni do miękkości. Dodać siemię lniane, cynamon i sok z cytryny. Warstwę musu wyłożyć na spód, wyrównać. Wierzch udekorować bakaliami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz