Strony

wtorek, 10 stycznia 2017

Jak NIE kupować kasztanów, jak ugotować kasztany jadalne?

Pierwszy raz jadłam dziś kasztany. Kupiłam je pod wpływem impulsu, za ok. 20 zł/kg. Dopiero w domu, po przeczytaniu paru informacji na ich temat, okazało się, że wybrałam dość trefne sztuki. Kasztany, powinny być ciężkie i sprawiać wrażenie pełnych w środku- moje były lekkie, a przy uderzaniu wydobywały głuchy dźwięk. Co więcej, wypływały po wrzuceniu do garnka z wodą, czego też nie powinny robić. Powinny mieć też błyszczącą skórkę, żadnych dziurek czy uszkodzeń.



Wiemy już jak powinno się wybierać te owoce, a jak je przygotowywać? Kasztany można piec, prażyć, świeże podobno można jeść nawet na surowo. Ja jednak zdecydowałam się na ich ugotowanie, żeby ich dodatkowo nie wysuszyć. Proces gotowania kasztanów polega na:
  1. Opłukaniu ich
  2. Wrzuceniu do garnka
  3. Zalaniu wodą
  4. Gotowaniu ok. 30-40 minut (im świeższe, tym krócej)

Nic prostszego, prawda? Kasztanów skosztowałam zaraz po ugotowaniu, jeszcze na ciepło. Na pewno jesteście ciekawi smaku tych owoców. Mam jednak niemały problem z jego opisaniem. Smak jest słodki, dość mdły (chociaż być może to zasługa tego, że kasztany były już prawdopodobnie dość stare). Wyczuwalna jest mączystość, jednak aromat z niczym innym mi się nie kojarzy.



"Kasztan jadalny symbolizuje mądrą przezorność."(1)

Taką o to informację znalazłam w popularnej encyklopedii internetowej zbierając materiały do napisania tego posta. Szkoda, że od zjedzenia kasztanów tej "mądrej przezorności" nam nie przybędzie, to całkiem przydatna cecha ;-)

Jeśli chodzi o wartość odżywczą kasztanów, to raczej niczym szczególnym się nie wyróżniają. Są dobrym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Dostarczają również całkiem sporo potasu. Okiem dietetyka, to tyle, chociaż w intrenecie można się niemało naczytać o ich cudownych właściwościach.

Poniżej możecie zapoznać się z wartością odżywczą w 100 g surowych, obranych kasztanów (źródło: tabele USDA):




1. Źródło: Wikipedia


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz