Podstawą dzisiejszego dania będą warzywa, wykorzystane wcześniej przeze mnie do ugotowania wywaru na zupę. Składnik, który część z was pewnie uznałaby za odpadek i bez wyrzutów sumienia wyrzuciła do kosza. Tymczasem można go wykorzystać naprawdę na wiele sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie pysznych kotlecików warzywnych.
Kotleciki świetnie sprawdziły się jako danie na wynos. Jednego dnia konsumowałam je z fasolką szparagową, innego z marchewką. Użyłam ich też jako nadzienie do kanapki z sosem czosnkowym i pomidorem.
Kotleciki warzywne "z odzysku"
Składniki na 4-5 porcji:
- warzywa z wywaru
- 100 g mozzarelli
- 1 jajo
- 1 łyżka nasion siemienia lnianego
- mąka
- olej rzepakowy
- przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma, zioła prowansalskie)
Warzywa, jajko, siemię lniane i przyprawy zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać startą mozzarellę, wymieszać. Dodać odpowiednią ilość mąki (masa ma być dość gęsta, tak by dało się z niej uformować kotleciki). Całość dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Z masy warzywnej formować kotleciki, lekko spłaszczać i smażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz