Dzisiejszą propozycją jest odpowiednio przyprawiony grzany cydr podawany z cząstkami jabłka i pomarańczy. Muszę przyznać, że spożywanie tego napoju na gorąco to dla mnie nowość, która od razu bardzo przypadła mi do gustu. Grzany cydr to napój w sam raz na takie długie weekendowe wieczory, takie jak ten. Koniecznie spróbujcie ;-)
Grzany cydr
Składniki na 3 porcje:
- 750 ml cydru
- pół łyżeczki cynamonu
- odrobina gałki muszkatołowej (na czubek noża)
- 5 goździków
- skórka z pomarańczy
- pokrojone w cząstki jabłko i pomarańcza
Do rondelka wkładamy skórkę z pomarańczy, przyprawy. Całość zalewamy cydrem i podgrzewamy na małym ogniu około 10-15 minut. Uważamy, żeby cydr się nie zagotował. Gdy napój będzie miał odpowiednią temperaturę zdejmujemy go z ognia i wyjmujemy skórkę z pomarańczy. Cydr rozlewamy do naczyń. Dekorujemy pokrojonym jabłkiem i pomarańczą.
* Szybkie przypomnienie ze szkoły podstawowej: zero bezwzględne to temperatura, poniżej której żaden organizm nie może przeżyć.
Takie przepisy podobają mi się najbardziej. Musimy wypróbować razem ;)
OdpowiedzUsuń