Budyń jaglany to mój absolutny deserowy ulubieniec. Robi się to szybciutko, jest niedrogi w przygotowaniu, a jego sposób podania i kompozycja smakowa są ograniczone jedynie przez naszą wyobraźnię. Co więcej, budyń świetnie się sprawdzi nie tylko jako deser, ale różnież danie na wynos - wystarczy umieścić go w słoiku lub plastikowym pojemniczku.
Jako fanka tego deseru przetestowałam już wiele sposobów na jego przygotowanie i ten z gotowaniem kaszy razem z daktylami najbardziej przypadł mi do gustu. Koniecznie go przetestujcie i dajcie znać czy Wam też!
Czekoladowy budyń jaglany ze skórką pomarańczy i orzechami
Składniki na 4 porcje:
- kasza jaglana - 100g
- mleko - 400ml*
- daktyle suszone - 10szt.*
- kakao - 1 łyżka *
- otarta skórka z pomarańczy
- orzechy laskowe - do posypania
* Ilość składników można zmieniać w zależności od konsystencji/słodkości jaką chcemy uzyskać.
Kasza jaglaną opłukać, zalać mlekiem. Dorzucić daktyle i gotować na małym ogniu, aż kasza będzie miękka, a wręcz lekko rozgotowana. W razie potrzeby dolać w trakcie gotowania mleka lub wody. Ugotowaną kaszę przełożyć do pojemnika do miksowania, dodać kakao i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Budyń wymieszać ze skórką z pomarańczy, przełożyć do naczynia i udekorować pokruszonymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz