Pewnie już wiecie, że cenię sobie w kuchni proste i szybkie rozwiązania. Poniższy przepis idealnie wstrzela się w moje założenia. Do jego przygotowania wystarczą 3 (lub 4) składniki, dobry blender, którym dacie radę zmielić orzeszki i chwila cierpliwości przy lepieniu kulek. I voila: zdrowe orzechowo - daktylowe kulki gotowe. W smaku i strukturze są one łudząco podobne do batonika Snickers. Do masy możecie również dodać sezam - wtedy kulki będą bardziej smakowały jak sezamki. Ja zrobiłam obie wersje, dodatkowo polewając je gorzka czekoladą. Wyszło pycha!
Orzechowo - daktylowe kulki a la Snickers
Składniki na ok. 15 kulek:
- 10 szt. daktyli
- 150g orzeszków ziemnych niesolonych nieprażonych (można użyć masła orzechowego z kawałkami orzeszków)
- tabliczka gorzkiej czekolady
- opcjonalnie: 100 g sezamu
- Daktyle wrzucić do miski, zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 1 godzinę, aż zmiękną.
- Orzeszki wrzucić do pojemnika do blendowania. Miksować, aż orzeszki będą dość mocno rozdrobnione, ale jeszcze nie zmiksowane na gładką masę.
- Daktyle odsączyć, zblendować na gładką masę.
- Oba składniki połączyć. Jeśli masa będzie klejąca, dodać jeszcze trochę orzechów lub opcjonalnie sezamu.
- Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Przed lepieniem najlepiej zwilżyć ręce, wtedy masa nie będzie się tak kleiła.
- Gotowe kulki wstawić do lodówki, żeby stwardniały.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Kulki maczać w czekoladzie i odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz