środa, 23 listopada 2016

Jak szybko i skutecznie obrać granat?

Czy kiedykolwiek mieliście problem z dobraniem się do smakowitych pestek granatu? Czy sok z tego owocu, mający niezwykle cenne właściwości, marnował się przy obieraniu, pryskając na wszystko dookoła, w tym waszą twarz, gdzie mieszał się z łzami bezsilności? Jeśli kiedykolwiek spotkała was taka sytuacja (lub nieco mniej dramatyczna, ale podobna) to znaczy, że nie obieraliście granatu w poprawny sposób. By dowiedzieć się jak to zrobić poprawnie, koniecznie przeczytajcie ten wpis, gdzie wszystko macie wyjaśnione krok po kroku ;-)



Krok 1
Przygotuj nóż i deską do krojenia.


Krok 2
Odetnij górną i dolną część granatu.



Krok 3
Natnij nożem miejsca, gdzie skupiska pestek pooddzielane są błonami. Mój granat był wyjątkowo duży, więc nie widać tego wyraźnie, ale na mniejszym egzemplarzu na pewno nie będzie problemu z rozróżnieniem tego miejsca.


Krok 4
Natnij skórkę granatu w miejscach, gdzie przechodzi błona. Teraz możesz delikatnie wyciągnąć część granatu ze skupiskiem pestek.



Krok 5
Z tak przygotowanych części granatu pestki powinny oddzielać się bez większego problemu. Delikatnie wydłub je spomiędzy białych błonek i pałaszuj ;-)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz