piątek, 17 lutego 2017

Tania i efektowana zupa krem z pora

Pan Por plus Pan Ziemniak. Myślicie pewnie: cóż za banalne połączenie dwóch tanich i popularnych warzyw. Brakuje jeszcze cebuli do prawdziwego dania Polaka- cebulaka. Tymczasem ziemniak i por stanowią niezwykle zgrany duet, który doprawiony odrobiną tymianku może nam dać istną rozkosz na podniebieniu.


Ta perfekcyjna para często pojawia się na moim talerzu pod różnymi postaciami. Dziś chcę was zapoznać z najprostszym przepisem na jej wykorzystanie- zupą krem z pora. Kto zna i lubi Kasię J(aglaną) na pewno nie raz miał okazję skosztować tego popisowego dania. Reszta z was ma szansę zrobić to właśnie dziś!

Zupa krem z pora

Składniki na 6 porcji:
  • 2 duże pory
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • olej
  • ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
  • tymianek
  • zmielona gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • odrobina fety do posypania
Pora oczyścić, umyć, posiekać w półtalarki. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić pora, poddusić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i dodać do pora. Całość chwilę poddusić, a następnie zalać bulionem. Gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić tymiankiem, odrobiną gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Całość zblendować na gładki krem. Zupę podawać posypaną pokruszonym serem fetą, z grzankami lub jak tam sobie wymarzycie.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz