piątek, 9 września 2016

Chrupiąca granola z bakaliami

W tym roku większość wakacji spędzam w domu rodzinnym, gdzie zdarza mi się walczyć z kiepskimi nawykami żywieniowymi moich najbliższych. Jednym z nich jest zamiłowanie do płatków śniadaniowych, które mój dziesięcioletni braciszek z przyjemnością pałaszuje na śniadania. Może niektórzy z was będą w tym momencie zaskoczeni. Panuje bowiem przekonanie, potęgowane głównie przez reklamy, że płatki śniadaniowe to doskonały wybór na pierwszy posiłek. Wytworzone są przecież ze zbóż, wzbogacone w witaminy i składniki mineralne, smakują małym i dużym... a do tego zawierają pokłady cukru. W większości płatków śniadaniowych, cukier, nie dosyć, że widnieje już na drugim miejscu w składzie, to jeszcze występuje pod kilkoma postaciami (np. syrop glukozowy, melasa, glukoza). Pozostaje więc dokładnie wertować etykiety lub przyrządzić płatki samemu;)
Moją propozycją jest granola z płatków owsianych i orkiszowych z dodatkiem suszonych owoców, nasion i orzechów. Chrupiąca i słodka- na pewno zasmakuje każdemu maluchowi i będzie świetną alternatywą dla przesłodzonych i przereklamowanych czekoladowych kulek i całej reszty sklepowych płatków.


Chrupiąca granola z bakaliami

Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki płatków orkiszowych
  • 5 łyżek miodu
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 100 g chipsów bananowych
Miód i olej przelać do garnuszka, podgrzać na małym ogniu. Płatki wsypać do naczynia żaroodpornego, zalać miodem, dokładnie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na 20 minut. Po tym czasie dodać orzechy i wiórki kokosowe, wymieszać i piec kolejne 20 minut. Od czasu do czasu mieszać, by płatki podpiekały się równomiernie. Wyjąć granolę, wystudzić, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku w suchym miejscu.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz