Zastanawiacie się może czemu jeszcze bardziej nie poszłam na ławiznę i nie kupiłam produktu do przyrządzania w mikrofalówce? Otóż tego typu popcorn zawiera tłuszcz palmowy (aż do 25 % całości produktu), który jest tłuszczem nasyconym, najmniej korzystnym dla zdrowia. Ja użyłam oleju rzepakowego mającego przewagę wielo- i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tych lepszych dla naszego organizmu.
Popcorn doprawiłam ostrą papryką i solą, ale możecie użyć dowolnych, ulubionych przypraw. I nie zapomnijcie o pokrywce, to kluczowy element tego przepisu ;D
Popcorn z garnka
Składniki:
- 25 g ziaren kukurydzy do popcornu
- 5 g oleju rzepakowego
- sól, ostra papryka
Olej wlać do garnka o grubym dnie. Wsypać ziarna, nakryć i postawić na średnim ogniu. Popcorn zdjąć z ognia w momencie gdy przestanie "strzelać", doprawić, wymieszać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz