Ta perfekcyjna para często pojawia się na moim talerzu pod różnymi postaciami. Dziś chcę was zapoznać z najprostszym przepisem na jej wykorzystanie- zupą krem z pora. Kto zna i lubi Kasię J(aglaną) na pewno nie raz miał okazję skosztować tego popisowego dania. Reszta z was ma szansę zrobić to właśnie dziś!
Zupa krem z pora
Składniki na 6 porcji:
- 2 duże pory
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- olej
- ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
- tymianek
- zmielona gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- odrobina fety do posypania
Pora oczyścić, umyć, posiekać w półtalarki. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić pora, poddusić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i dodać do pora. Całość chwilę poddusić, a następnie zalać bulionem. Gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić tymiankiem, odrobiną gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Całość zblendować na gładki krem. Zupę podawać posypaną pokruszonym serem fetą, z grzankami lub jak tam sobie wymarzycie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz