sobota, 3 grudnia 2016

Jak przygotować zdrowe i smaczne muffinki?

Przyznaję, mam ogromną słabość do słodkości. W przeszłości zdarzało mi się wykluczać słodycze na jakiś czas, po czym rzucać się na nie ze zdwojoną siłą. Trwałam w tym błędnym kole, aż odkryłam, że wcale nie należy rezygnować ze smaku słodkiego, a z samego cukru! Mam tu na myśli nie tylko popularny cukier stołowy, czyli sacharozę, ale też syrop glukozowo-fruktozowy, karmel, syrop klonowy, syrop z agawy itp.

Dlatego dziś dzielę się z wami przepisami na dwa rodzaje pysznych, zdrowych, słodkich lecz bezcukrowych muffinek! Z powodzeniem możecie zajadać je na drugie śniadanie, do kawy, a nawet zamiast płatków owsianych, na śniadanie. Przygotowanie pierwszych muffinek zajęło mi krótką chwilę, a tych drugich jeszcze krótszą, bo poszłam na łatwiznę i nie mieszałam osobno suchych składników. Smacznego!




Muffiny bananowo- orzechowe

Składniki na ok. 12 sztuk:

· 2,5 szkl. płatków owsianych górskich

· 100 ml oleju rzepakowego

· 3 dojrzałe banany

· 1 łyżeczka proszku do pieczenia

· 1/2 łyżeczki sody

· 2 łyżeczki cynamonu

· 1/2 szkl. orzechów włoskich

Przygotowanie:

Płatki owsiane miksuję blenderem na niezbyt drobną mąkę. Dodaję proszek do pieczenia, sodę, cynamon i mieszam. W osobnym naczyniu miksuję olej z jajkami, dodaję suche składniki. Dokładnie miksuję, Dodaję rozgniecionego widelcem banana i miksuję jeszcze chwilę. Na koniec dodaję posiekane orzechy włoskie. Całość mieszam i wykładam do wyłożonych papilotkami foremek. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 20 minut. Wyjmuję, studzę i gotowe, można
zajadać!




Muffiny bananowo-piernikowe

Składniki na ok. 12 sztuk:

· 2,5 szkl. płatków owsianych górskich

· 1/2 łyżeczki sody

· 1 łyżeczka proszku do pieczenia

· 2 łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru)

· 300 ml jogurtu naturalnego

· 2 dojrzałe banany

· 2 jajka

· tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:

Wszystkie składniki, z wyjątkiem czekolady, wrzucam do dużego naczynia. Miksuję blenderem do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Czekoladę rozdrabniam na mniejsze kawałki (polecam tłuczenie zapakowanej tabliczki wałkiem do ciasta), dodaję do reszty masy i mieszam. Wykładam do wyłożonych papilotkami foremek i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 20 min. Smacznego!

2 komentarze: