środa, 14 grudnia 2016

Lunchbox: "Kaszotto po meksykańsku"

Kto choć trochę zna Kasię Jaglaną, na pewno słyszał o sztandarowym daniu z jej menu, a kto zna ją trochę lepiej, całkiem możliwe, że miał okazję go spróbować. Mowa tu o potrawie tajemniczo nazwanej "Kaszotto po meksykańsku". Niegdyś bardzo często pojawiało się ono w moim jadłospisie, zwłaszcza jeszcze w czasach,  kiedy nie jadłam mięsa. Teraz wzbogaciłam to danie w mielone, które całkiem nieźle komponuje się z całością, ale oczywiście wersja wegetariańska jest równie smaczna, zachęcam do spróbowania obu z nich.

Najczęściej do wykorzystania kaszotta używam kaszy jaglanej. W tym przypadku byłam pozbawiona tego, ubóstwianego przeze mnie, składnika i wykorzystałam kaszę jęczmienną, która również pasuje do całości, jednak niestety, trzeba ją gotować dłużej.

Kaszotto jest potrawą jednogarnkową, prostą w przygotowaniu. Jedyna trudność to pilnowanie, by kasza nie przywarła do dna. Danie łatwo można ze sobą spakować i zabrać na wynos, a następnie odgrzać w mikrofalówce. Kaszotto jest sycące i pełnowartoświowe, na pewno doda wam energii podczas długich godzin pracy bądź nauki ;-)

"Kaszotto po meksykańsku"

Składniki na duży garnek (ok. 8 porcji):
  • 500 g mięsa mielonego z indyka (opcjonalnie)
  • 1 duża cebula
  • olej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 1 l soku pomidorowego
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma
Cebulę pokroić na kostkeczkę. W dużym garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć ok. 10 min. Dodać przyprawy wg upodobań oraz kaszę. Całość dokładnie wymieszać i zalać sokiem pomidorowym, tak, by całość była nim przykryta. Dodać obraną i pokrojoną drobno marchewkę. Całość gotować na małym ogniu, aż kasza się ugotuje, a marchewka będzie miękka. W międzyczasie stopniowo podlewać sokiem pomidorowym lub, w razie potrzeby, wodą. Gdy kasza będzie już prawie gotowa, dodać puszkę kukurydzy i fasoli. Zdjąć z gazu, doprawić do smaku. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego ;-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz