Strony

środa, 25 października 2017

Jak przygotować zdrową nutellę bez cukru?

Przyznajcie szczerze, któż z was nie jest potajemnym wielbicielem czekoladowo-orzechowego kremu zamkniętego w charakterystycznym słoiczku z białą nakrętką? Prawdopodobnie jednak zdajecie sobie sprawę, że to najpopularniejsze na świecie smarowidło do kanapek pełne jest cukru, oleju palmowego i innego szajsu. Nie jest to rekomendowany przez dietetyków produkt, a już na pewno nie w żywieniu dzieci, jak sugerują to jego reklamy.

A co jeśli powiem, że już nigdy więcej nie będziecie musieli wyrzekać się nutelli? Wystarczy, że sami przygotujecie jej zdrową wersję ;-) To meeega proste, o niebo zdrowsze i o wiele pyszniejsze od oryginału. Ja sama dawno nie byłam tak zadowolona z przygotowanej przeze mnie zdrowej słodkości. Spróbujcie koniecznie!

czwartek, 1 czerwca 2017

Letnie koktajle w sam raz na upalne dni!

Przygotowałam dziś dla was przepisy na dwa koktajle, które mogą być wybawieniem w czasie zbliżających się upałów. Propozycje różnią się od siebie, lecz łączy je jedno- są nieziemsko pyszne ;-D



środa, 10 maja 2017

Domowa czekolada w sam raz na majowe chłody

Siedzę w domu, na ramionach mam puchaty kocyk, popijam gorącą herbatę. Powinnam pisać pracę magisterską. Trzeba więc czymś się zająć. I to szybko, zanim wyrzuty sumienia dadzą o sobie znać. W ręce wpada mi katalog Pepco, a w nim stroje kąpielowe, kosze piknikowe, akcesoria grillowe. Zerkam za okno i krzywię się. Trochę z niesmaku, a trochę z bólu gardła, ponieważ, o dziwo, pogoda za oknem nie sprzyja mojemu samopoczuciu. Gdzie ten upał? Gdzie chociażby promień słońca i powiew wiosennego ciepła?

Na szczęście w każdej sytuacji można znaleźć pozytywne strony. W tej dostrzegam jak na razie jedną: z powodu niesprzyjających warunków atmosferycznych dałam sobie całkowite pozwolenie na spożywanie czekolady. Jakoś trzeba się ratować i nieco podnieść stężenie endorfin. Należy jednak myśleć przy tym przyszłościowo (może jednak kiedyś nadejdzie lato i czas na bikini?), dlatego pozwolenie to obejmuje jedynie czekoladę gorzką oraz bezcukrową.

I tak oto, ponarzekawszy już polskim zwyczajem na pogodę, przechodzę do sedna dzisiejszego wpisu- domowej, antydepresyjnej czekolady bez cukru ;-)


niedziela, 7 maja 2017

Zielony koktajl warzywno-owocowy

Dziś mam dla was przepis na pyszny, intensywnie zielony koktajl warzywno-owocowy. Świetnie sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do leniwego weekendowego śniadania. Jest słodziutki, więc powinien zasmakować nawet wrogom zieleniny i pozwolić na przemycenie choć odrobiny warzyw w ich jadłospisie.


niedziela, 23 kwietnia 2017

Jaglana testuje: Batony zbożowe BEZ CUKRU z Biedronki

Jak gdyby nigdy nic witam się z wami po prawie dwóch miesiącach nieobecności i od razu ogłaszam nowości. Postanowiłam zamieścić na blogu zupełnie nową sekcję oznaczoną mało zagadkową etykietą "Jaglana testuje". Jak nietrudno się domyślić, będę tu umieszczać wpisy, gdzie zjadam/testuję/opisuję (niepotrzebne skreślić) jedzeniowe nowości sklepowe, nowe produkty na rynku, sprzęt kuchenny, czy co tam mi tylko przyjdzie do głowy.

Dzisiaj padło na batony biedronkowej firmy Vitanella. Podczas ostatnich zakupów przykuły one moją uwagę i od razu wpadły do koszyka. Zaciekawił mnie fakt, iż są to batony bezcukrowe. Z tego typu produktami nie spotkałam się wcześniej w Biedronce. Cena również była bardzo kusząca. Czy w związku z typ gdzieś ukryty jest haczyk? Może bezcukrowe batoniki wcale nie są takie fit, na jakie wyglądają? ;-D Sprawdźmy!



wtorek, 14 marca 2017

Schab w sosie jogurtowo-ziołowym

Czy zdarza ci się unikać mięsa wieprzowego, ponieważ uważasz je za tłuste, ciężkostrawne i niezdrowe? A może wręcz przeciwnie, jesteś fanem schabowego w panierce smażonego na smalcu? Jeśli utożsamiasz się z którąś z tych grup to zapraszam do lektury dzisiejszego przepisu. Zdradzę ci bowiem przepis na pyszny, a zarazem niskokaloryczny schab w sosie jogurtowo-ziołowym. Tak, tak- mięso wieprzowe wcale nie musi być niezdrowe, jeśli tylko jest przygotowane w odpowiedni sposób! No i jeśli nie jest karkówką. Albo żeberkiem. Albo inną tłustą częścią.



piątek, 17 lutego 2017

Tania i efektowana zupa krem z pora

Pan Por plus Pan Ziemniak. Myślicie pewnie: cóż za banalne połączenie dwóch tanich i popularnych warzyw. Brakuje jeszcze cebuli do prawdziwego dania Polaka- cebulaka. Tymczasem ziemniak i por stanowią niezwykle zgrany duet, który doprawiony odrobiną tymianku może nam dać istną rozkosz na podniebieniu.

wtorek, 7 lutego 2017

Jak przygotować pudding chia?

Ostatnio zachwalałam właściwości nasion szałwii hiszpańskiej, dziś mam dla was obiecany przepis na łatwy i smaczny deser z ich udziałem. To chyba jedna z najbardziej popularnych propozycji na wykorzystanie chia, a w dodatku niezwykle efektowne. Z powodzeniem można nim zastąpić kaloryczny i niezdrowy deser. Mowa tu oczywiście o puddingu chia.


niedziela, 5 lutego 2017

Czy warto jeść nasiona chia?

Dziś biorę pod lupę, bardzo popularne ostatnio, nasiona szałwii hiszpańskiej, czyli chia. Zaliczane są one do tak zwanych super foods, jako że mają wyróżniać się wyjątkowymi właściwościami i wartością odżywczą. Jak jest w rzeczywistości? Przekonajmy się!

środa, 25 stycznia 2017

Moje śmieciowe jedzenie- przepis na kotleciki warzywne "z odzysku"

Staram się nie marnować jedzenia. Gdybym miała napisać najważniejsze cechy mojego kuchcikowania, to właśnie ta zasada znalazłaby się na pierwszym miejscu. Niektórym wydaje się to dziwne i przesadne (np. gdy jadłam nadmiarową ilość ugotowanych płatków owsianych przez dwa dni, a trzeciego przygotowałam z nich placki- wyszły pyszne, wierzcie mi; jednak mój znajomy ich nawet nie tknął, twierdząc, że nadają się do wyrzucenia). Ja sama uważam to za wartościową cechę, uczącą nie tylko oszczędności, szacunku do tego co mamy, ale również kreatywności.

Podstawą dzisiejszego dania będą warzywa, wykorzystane wcześniej przeze mnie do ugotowania wywaru na zupę. Składnik, który część z was pewnie uznałaby za odpadek i bez wyrzutów sumienia wyrzuciła do kosza. Tymczasem można go wykorzystać naprawdę na wiele sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie pysznych kotlecików warzywnych.

Kotleciki świetnie sprawdziły się jako danie na wynos. Jednego dnia konsumowałam je z fasolką szparagową, innego z marchewką. Użyłam ich też jako nadzienie do kanapki z sosem czosnkowym i pomidorem.





wtorek, 10 stycznia 2017

Jak NIE kupować kasztanów, jak ugotować kasztany jadalne?

Pierwszy raz jadłam dziś kasztany. Kupiłam je pod wpływem impulsu, za ok. 20 zł/kg. Dopiero w domu, po przeczytaniu paru informacji na ich temat, okazało się, że wybrałam dość trefne sztuki. Kasztany, powinny być ciężkie i sprawiać wrażenie pełnych w środku- moje były lekkie, a przy uderzaniu wydobywały głuchy dźwięk. Co więcej, wypływały po wrzuceniu do garnka z wodą, czego też nie powinny robić. Powinny mieć też błyszczącą skórkę, żadnych dziurek czy uszkodzeń.


piątek, 6 stycznia 2017

Grzany cydr

Za oknem zima daje nam powoli pokaz swoich możliwości. Słupek rtęci spada poniżej dwóch cyferek na minusie, lecz mi samej wydaje się jakby temperatura oscylowała w okolicach zera bezwzględnego.* Na skrajnie niesprzyjające warunki atmosferyczne nic się nie poradzi, można jednak zapobiegać nadmiernemu wyziębieniu. W tym celu należy pamiętać o odpowiednim ubiorze. Warto również zawsze mieć przy sobie kogoś, kto w mroźne dni ogrzeje ciepłym przytuleniem. Równie ważne jest odpowiednio szybkie rozgrzanie zmarzniętego ciała po powrocie do domu. Powinno się to czynić zewnętrznie (np. przez otulenie kocem) i wewnętrznie (przez spożycie gorącego napoju). Młodszej części moich czytelników zalecam picie przygotowywanej przeze mnie kiedyś rozgrzewającej herbatki, a dla starszej grupy przygotowanie poniższego napoju.


środa, 4 stycznia 2017

Jak przygotować jedzenie na wynos dosłownie w parę chwil?

W samym środku tygodnia chcę się z wami podzielić propozycjami na jedzenie do pracy, szkoły, na uczelnię, które można przygotować dosłownie w kilka chwil. Czasem zdarza mi się, że zapomnę przygotować sobie coś na wynos lub zwyczajnie nie mam na to czasu. Kupowanie na uczelni to jednak dla mnie ostateczność, ponieważ, o dziwo, w bufecie na wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji rzadko można spotkać coś zdrowego i zjadliwego. Dlatego ratuję najprostszymi rozwiązaniami.

Dziś propozycja znana i lubiana, czyli kanapka plus jogurt ;-)

wtorek, 3 stycznia 2017

Haul zakupowy- wyprzedaże w Biedronce ;-)

Dzisiaj wpis z zupełnie innej beczki. Nie będzie bowiem przepisu, ani porady kulinarnej, ale coś z kategorii "lifestyle", czym bardzo chcę się z wami podzielić ;-P Zaciekawieni?

Jak wiadomo, każda kobieta uwielbia wyprzedaże. Ja sama mam lekkiego bzika na tym punkcie. Jeśli widzę jakąś świetną promocję, tętno mi przyspiesza, ręce się pocą, a serce zaczyna bić szybciej. Tak, to niestety autentyczna reakcja mojego organizmu ;-P Ale chyba trudno się temu dziwić, skoro za wszystkie rzeczy z poniższego zdjęcia zapłaciłam w sumie około 43 zł ;-)